Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας - Παγκόσμιο γεγονός μετάδoσης του Ολυμπισμού


Την πρόθεσή τους να καταστήσουν τον Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας ένα παγκόσμιο γεγονός που θα προωθεί τις ιδέες του Ολυμπισμού και της Εκεχειρίας, διατράνωσαν ομιλητές και επίσημοι προσκεκλημένοι οι οποίοι χαιρέτησαν την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο Πολεμικό Μουσείο από την Συμπολιτεία Ολυμπίας, το ΑΣΑΕΔ και τον Δήμο Ήλιδας, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Λίνα Κλείτου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής
: "Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία παρευρέθησαν: Η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εκεχειρίας κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο πρόεδρος της ΔΟΑ και ΕΘΝΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός,οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος και Ι. Σαρίδης, ο πρ. υφυπουργός κ. Γ. Κοντογιάννης, ο πρ. βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αντιπροσωπεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πανάγο, εκπρόσωποι όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ολυμπιονίκες όπως ο Στέλιος Μυγιάκης, και ο Σπ. Γιαννιώτης, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ρωσικής πρεσβείας, πρόεδροι συλλόγων της Ηλείας και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις που διεξάγονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας συνδιοργανώνονται με τον Δήμο Ήλιδας, τελούν υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του ΥΠΕΘΑ, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, του CISM (Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού), του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΘΝΟΑ και του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου «Η Καλλιπάτειρα».

Μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του CISM πλοίαρχος Αμπντουλακείμ Αλσίνο.

Στο φουαγιέ του Μουσείου λειτούργησε Έκθεση με έργα διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών την οποία επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη και έλαβαν μέρος: Άγγελος, Απέργης Αντώνης, Βαλυράκη Μίνα, Βουτσινάς Μάριος, Γεωργας Σπύρος, Γκλεμπέσης Γιώργος, Ευαγγελάτος Κώστας, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Κανέλλου Εβίτα, Κοροβέση Αγγέλικα, Κούρκουλου Μάγδα, Κτιστοπούλου Μαρία, Λάβδας Απόστολος, Λαζαρίδης Κυριάκος, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παναγιωτίδης Άγγελος, Πατσέλης Αλτιν, Σαμόλη Μαίρη, Σπυριούνης Κώστας και Τζανουλίνος Πραξιτέλης.

Η Ημερίδα στο Πολεμικό Μουσείο έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (6 Απριλίου 1896) στην Αθήνα και εν όψει της οργάνωσης του 1ου Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας που θα διεξαχθεί μετά από 1623 χρόνια στις 20 Απριλίου, όπου ένστολοι αθλητές και πολίτες θα τρέξουν τα 49 χιλιόμετρα του Μονοπατιού της Εκεχειρίας, που ενώνει την Ήλιδα με την Ολυμπία.

Στις 19 Απριλίου στην Ήλιδα οι ένστολοι αθλητές του ΑΣΑΕΔ θα παραδώσουν τα όπλα τους στον Δήμαρχο Ήλιδας, σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό, μιμούμενοι τους αθλητές της αρχαιότητας κατά την επιβολή της Εκεχειρίας.

Η υπουργός Τουρισμού κυρία Έλενα Κουντουρά στον χαιρετισμό της χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία και τόνισε ότι ο δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ανοίγει νέους δρόμους συμπόρευσης και συνεργασίας σε τοπικό, σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

«Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις αναδεικνύουμε την Ελλάδα παγκοσμίως και ενθαρρύνουμε τη συνεργασία με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, σε κάθε τόπο της χώρας μας, για την ανάδειξη του πλούτου- του πολιτιστικού, του ιστορικού, του φυσικού και του πνευματικού- που κρατούν αυτή τη χώρα ζωντανή και ενισχύουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές.

Είμαστε λοιπόν μαζί σας και ενθαρρύνουμε την πρωτοβουλία αυτή, όπως και κάθε πρωτοβουλία και κάθε συνεργασία που προβάλλει το καλύτερο πρόσωπο της Ελλάδας, που στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, που ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία, και που αναδεικνύει ό,τι καλύτερο αυτή η χώρα έχει να προσφέρει σε όλα τα επίπεδα».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σημείωσε ότι η Εκεχειρία στις μέρες μας κρίνεται απαραίτητη για την ευημερία και την ανάπτυξη του ανθρώπου.

Ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε τους διοργανωτές ότι «το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΑΣΑΕΔ των οποίων προΐσταμαι, θα σταθούν αρωγοί στις προσπάθειές σας, που έχουν σκοπό την ανάδειξη της γης που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο μαραθωνοδρόμος, διευθυντής του ΑΣΑΕΔ αντιπλοίαρχος κ. Σπύρος Ανδριόπουλος επισήμανε ότι η εκεχειρία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ανάπτυξη της πολιτιστικής και της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.

Και πρόσθεσε: «Αυτές τις αρχές και αξίες που τα τελευταία χρόνια έχουν αγνοηθεί ή εγκαταλειφθεί, και ο αθλητισμός, έγινε πεδίο κοινωνικών συγκρούσεων, δοκιμασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της απόλυτης εμπορευματοποίησης, έχει ανάγκη η κοινωνία να τις επαναφέρει».

Κλείνοντας ευχαρίστησε: «Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, τη Συμπολιτεία Ολυμπίας για την ιδέα που είχε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις εκδηλώσεις. Το διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για την αμέριστη συμπαράστασή του στην ευόδωση της προσπάθειας».


Η πρόεδρος της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ κυρία Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη είπε ότι 1623 χρόνια μετά από την απόφαση του Θεοδοσίου να σταματήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιχειρούμε να αναβιώσουμε αυτή τη διαδρομή της Εκεχειρίας από την Ήλιδα στην Ολυμπία, περπατώντας τον πρώτο «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας»

Τόνισε ότι πρόκειται για μια οικουμενική προσπάθεια & πρόσθεσε: «Λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψιν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα γεγονός που πέρα από θρησκείες, πέρα από ιδεολογίες και πέρα από φυλετικές διακρίσεις, ενώνουν ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, είναι ανάγκη να προβάλουμε τις αξίες του Ολυμπισμού και την αξία της Εκεχειρίας, αλλά και να τις εφαρμόσουμε. Στο δικό μας χέρι είναι τις αξίες και τις αρχές του ολυμπισμού να τις κάνουμε πράξη».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος υπογράμμισε τη σχέση παιδείας – πολιτισμού και αθλητισμού και τόνισε: «Χωρίς παιδεία και πολιτισμό δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον. Αυτές λοιπόν οι εκδηλώσεις που αφορούν στην παιδεία και τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας μας είναι πάρα πολύ σημαντικές. Εμείς ως ΔΟΑ είμαστε οι θεματοφύλακες του ολυμπιακού κινήματος για την παιδεία και διδάσκουμε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αριστεία, το ευ αγωνίζεσθε, τη φιλία, τη συνεργασία, όλες αυτές τις ολυμπιακές αξίες.

Και λέω η χώρα μας που γέννησε αυτές τις αξίες πάει να τις ξεχάσει; Πάμε να ξεχάσουμε την αριστεία; Ξέρουμε τι είναι η αριστεία; Ξέρουμε τι είναι το ευ αγωνίζεσθαι; Ποιος ασχολείται με αυτά; Αν δεν υπήρχαν και αυτές οι συναντήσεις αυτά τα συνέδρια πιθανόν να τα ξεχνούσαμε. Εξ ίσου, ισάξια θα έλεγα είναι και η αξία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Η Εκεχειρία είναι πάρα πολύ σημαντική. Γιατί η Εκεχειρία δεν μπορεί να επιβάλει την ειρήνη, αλλά μπορεί πολύ απλά να την εμπνεύσει. Και αυτή γεννήθηκε στη χώρα μας. Έχουμε λοιπόν υποχρέωση εμείς ως Έλληνες όλες αυτές τις αξίες να τις διαφυλάττουμε και να τις διδάσκουμε στη νέα γενιά. Δεν τις διδάσκουμε όμως. Τις έχουμε παραμελήσει τις ολυμπιακές αξίες. Δυστυχώς η Ολυμπιακή Παιδεία έχει πλέον καταργηθεί στα ελληνικά σχολεία. Γίνεται μία προσπάθεια από φορείς όπως είναι η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, όπως το Κέντρο Διεθνούς Εκεχειρίας που πραγματικά κάνουν εξαιρετική δουλειά. Και γι’ αυτό πρέπει να συνεργασθούν».


Ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος αναφέρθηκε στο νόημα της Εκεχειρίας και έθεσε το ερώτημα: «Με δεδομένο ότι η σημερινή Ευρώπη αποτελεί την εξέλιξη της Αρχαίας Ελλάδας, το ερώτημα που προκύπτει είναι: «Μπορούμε να κάνουμε Εκεχειρία, ως Κράτη, με τον «πολεμοχαρή» εαυτό μας, ο οποίος δεν επιδιώκει την επικράτηση δια των όπλων, αλλά δια της οικονομικής ισχύος;».

Παράλληλα ο Δήμαρχος Ήλιδας πρότεινε «την άμεση σύγκληση σύσκεψης εκπροσώπων όλων των δυνάμεων της χώρας μας στο φυσικό χώρο της Εκεχειρίας, στην διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ήλιδα, με έναν στόχο. Τη νέα νοηματοδότηση της Ιερής Εκεχειρίας και την δημιουργία μιας βιώσιμης και λειτουργικής πρότασης προόδου για την Ευρώπη των Λαών σε έναν κόσμο χωρίς σύνορα. Με δεδομένο ότι το 2016 εμπεριέχει τον ισχυρό συμβολισμό της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ ότι αμέσως μετά τη λήξη των Αγώνων του Ρίο αυτή η σύσκεψη μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Σας ενημερώνω ότι θα αναλάβω πρωτοβουλία θεσμικής επανένωσης της Ήλιδας, της Ολυμπίας και της Σπάρτης με σκοπό την επαναθεμελίωση του ιδρυτικού πυρήνα της μεγάλης προσπάθειας».

Η πρώην υπουργός κυρία Φάνη Πάλλη Πετραλιά, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εκεχειρίας επισήμανε ότι αν μια λέξη προσδιορίζει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ το τι χρειάζεται περισσότερο από κάθε τι άλλο ο πλανήτης μας σήμερα, ασφαλώς η λέξη αυτή είναι ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ.

Και τόνισε: «Η Εκεχειρία, είτε ως Ολυμπιακή είτε ως διευρυμένη ως σύγχρονη πολιτική πρωτοβουλία είναι σήμερα όχι απλά μια δυνατότητα, αλλά ΚΑΘΗΚΟΝ θα έλεγα κάθε ελεύθερης χώρας και κάθε συνετού ανθρώπου όπου κι αν βρίσκεται. Και φυσικά πολύ περισσότερο είναι καθήκον ημών των Ελλήνων που την εφηύραμε και ιδιαίτερα των Ηλείων που κατόρθωσαν εν ονόματι των Ολυμπιακών Αγώνων να την αναδείξουν, να την καθιερώσουν και να την επιβάλλουν για μια χιλιετία σχεδόν σ’όλόκληρη την ελεύθερη ανθρωπότητα σε όλους τους λαούς που σέβονται ΘΕΟΥΣ, ΘΕΣΜΟΥΣ και ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Επομένως η πρωτοβουλία αυτή για την ανάδειξη του μονοπατιού της Εκεχειρίας θα μπορέσει να χαιρετιστεί όχι μόνον ως συμβολική αναφορά στα πάτρια, αλλά ως Ηλειακή και ευρύτερα ως Ελληνική συμβολή στην επίλυση των πιο σύγχρονων και πιο οδυνηρών προβλημάτων του καιρού μας και φυσικά ως μια προτροπή σε όλους τους καλής θελήσεως ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να υιοθετήσουν την πρωτοβουλία να ακολουθήσουν το μονοπάτι αυτό και να συμβάλλουν όσο και όπως μπορούν ώστε το μονοπάτι να γίνει λεωφόρος που θα οδηγήσει τον κόσμο σ’ ένα ειρηνικό, καλύτερο αύριο».


Ο ερευνητής και Φιλόσοφος κ. Παναγιώτης Δρακόπουλος έκανε ιστορική αναδρομή στο πώς γεννήθηκαν οι αθλητικοί αγώνες και στη σχέση τους με την κοινωνία και τη θρησκεία.

Θύμισε ότι οι αγώνες ήταν κυρίως αφιερωμένοι στη μνήμη σημαντικών προσώπων της εποχής και τόνισε: «Οι αγώνες ένωσαν τους Έλληνες και τους έκαναν να αισθανθούν ένα έθνος, υπερβαίνοντας τις διακρίσεις, τις οποίες -όπως είναι γνωστό- είχαν.

Δεν θα συνεχίσω εξηγώντας σας πόσα θετικά στοι­χεία οφείλουμε στο αθλητικό πνεύμα και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Είστε πολύ καλά ενήμεροι και δεν θέλω να σας κουράσω. Πριν κλείσω όμως, επιτρέψτε μου να σας πω κάτι ακόμη.

Ο θαυμασμός όλων σας προς τους Ολυμπιακούς αγώνες, είναι πολύ σημαντικός. Ωστόσο, θέλω να προσθέσω πόσο σημαντικό είναι η μνήμη και η απόδοση τιμής.

Η μνήμη της σπουδαίας πράξης και η απόδοση τιμών σε αυτήν δεν είναι απλώς έκφραση θαυμασμού. Είναι μια υπέρβαση του χρόνου, του τετελεσμένου, είναι μια κατάθεση ψυχής που βεβαιώνει πως η σπουδαία πράξη ζει και αναγνω­ρίζεται ως σημαντική ακόμη σήμερα.

Είναι μια βεβαίωση δική μας προς όλους εκείνους τους αθλητές ότι αγωνίστηκαν και για μας. Είμαστε εδώ, νοητά εμπρός στους στεφανω­μένους μας, και τους καμαρώνουμε, τους θαυμάζουμε. Ο θαυμασμός μας είναι μια υπόσχεσή μας προς αυτούς ότι όχι, εμείς δεν θα αφήσουμε το στεφάνι της αγριελιάς που φό­ρεσαν να το σπαράξει ο χρόνος, αλλά το ποτί­ζουμε με το σεβασμό μας, και το κρατάμε ζωντανό να μας δείχνει πως ο δρόμος ο δικός τους ανοίγει και τον δικό μας.

Είναι μια πεποίθησή μας πως η ιστορία δεν είναι αυτό που έγινε κάποτε, αλλά αυτό που γίνεται ακόμα, είναι η φλόγα που μας εμπνέει και δίνει στη ζωή μας νόημα.

Αυτή τη φλόγα εύχομαι να κρατήσουμε όλοι μέσα μας και να τη μεταβιβάσουμε ως πολύτιμη κληρονομιά στους νέους μας».

Τη διαβεβαίωση ότι η προσπάθεια που ξεκινά η «Συμπολιτεία Ολυμπίας», για τον «Δρόμο της Εκεχειρίας» δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά θα έχει διάρκεια στο χρόνο, έδωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Κωνσταντίνος Φίλης.

«Θέλουμε να διευρύνουμε το δρώμενο και να το καταστήσουμε παγκόσμιο γεγονός» είπε ο κ. Φίλης, τονίζοντας ότι μέσω αυτού θα προωθηθεί το όνειρο της Εκεχειρίας και της ειρήνης.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πόσο επίκαιρη είναι η εκδήλωση τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 40 ένοπλες συγκρούσε1ς σε ολόκληρο τον κόσμο και οι πρόσφυγες φθάνουν στα 60 εκατομμύρια.

Αναφερόμενος μάλιστα στη Συρία επισήμανε ότι από τα 23 εκατομμύρια των κατοίκων της 300.000 έχουν βρει το θάνατο, 12 εκατομμύρια έχουν εκτοπισθεί και 5,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες.

Υπενθύμισε ότι και το 2011, ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, οι 193 χώρες του ΟΗΕ είχαν υπογράψει κείμενο για την Εκεχειρία αλλά δυστυχώς παραβιάσθηκε στη Συρία ακόμα και τη μέρα της τελετής έναρξης των αγώνων. Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει για να συνεχίσουμε την προσπάθεια, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία ως προδιαδικασία για την εφαρμογή της ειρήνης.

Αναφερόμενος στη μεγάλη σημασία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας σημείωσε πως όταν αποφασίζουν δύο εμπλεκόμενα σε πόλεμο μέρη να εφαρμόσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, σημαίνει ότι δίνεις χρόνο για διάλογο και ταυτόχρονα έχεις τη δυνατότητα να αναλογιστείς τις συνέπειες του πολέμου ή να αναζητήσεις έντιμο συμβιβασμό, προχωρώντας από την Εκεχειρία στην Ανακωχή και μετά στην Ειρήνη.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής στην παρέμβασή του για τον πολιτισμό την τέχνη και τον αθλητισμό χαρακτήρισε την τέχνη ως «το δροσερό αεράκι της ζωής» και τον χρόνο ως «την κινούμενη εικόνα της αιωνιότητας» .

Όπως είπε η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός έχουν κοινά σημεία. Και κυρίως ενεργοποιούν εκείνα τα σημεία της ζωής που μπορούν να μας ενώσουν με τη θετική ενέργεια του σύμπαντος.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική φιλοσοφία για τον τρόπο ζωής σημειώνοντας ότι «η ψυχή επικοινωνεί με το σώμα που ενδύει την ψυχή». Και τόνισε ότι το σώμα όταν μπορέσει μέσα από την άσκηση να φθάσει στην τελειότητα, τότε συνομιλεί με την ψυχή και βρίσκει έναν τρόπο να ενταχθεί στην αρμονία του σύμπαντος.

Ο κ. Σμαραγδής τόνισε ότι έχουμε χρέος ακολουθώντας τη φιλοσοφία των προγόνων μας ο καθένας από εκεί που βρίσκεται να φθάσει στην τελειότητα ώστε να ανορθωθεί το ανθρώπινο γένος. Η ευθύνη είναι μεγάλη του καθενός ανθρώπου. Για μας ακόμη περισσότερο που κουβαλάμε αξίες όπως είναι ο Ολυμπισμός.

Σωστά ειπώθηκε η ιδεολογία του Ολυμπισμού. Όπως σωστά θα μπορούσε να ειπωθεί η ελληνική ιδεολογία που είναι η απόλυτη αρμονία σώματος και ψυχής εναρμονισμένα τα δύο σε ένα μέσα στην αρμονία του σύμπαντος.

Επειδή λοιπόν το μέλλον της ανθρωπότητας είναι το παρελθόν της, ό,τι γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση μόνο καλό κάνει.

Και επειδή η ανθρωπότητα που το βλέπουμε έχει χάσει το μέτρο, όταν θα το επανεύρει ή μάλλον όταν θα το αναζητήσει σημαίνει ότι θα έχει συνέλθει, θα έχει φύγει η επιρροή από την εισβολή του κακού. Και θα προσπαθήσει να έρθει ο άνθρωπος και η κοινωνία σε μια ισορροπία με ό,τι μας γέννησε

Ο κ. Σμαραγδής τόνισε ότι από τη στιγμή που εμείς τηρούμε τις αρχές και τις αξίες που ο ελληνισμός γέννησε τότε όλοι για να αναβαθμιστούν «στην Ελλάδα θα καταφύγουν, θέλουν δεν θέλουν. Αρκεί εμείς να μην έχουμε χαθεί και ο καθένας από εμάς το κεράκι που του δόθηκε να το κρατάει αναμμένο. Γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα. Να συμβάλλω σε αυτήν την προσπάθεια και αυτό είναι ένα κεράκι το οποίο μπορεί να είναι μικρό ή μεγάλο, σημασία έχει να είναι αναμμένο».

Η δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καληλάκη, τέως διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης και Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών αναφερόμενη στους Αθλητικούς αγώνες και στη Λαϊκή λατρεία επισήμανε τη σχέση των αρχαίων τοπικών ή πανελληνίων αγώνων, οι οποίοι συνδέονταν απαραιτήτως με κάποιο ιερό, και οι οποίοι αποτελούσαν ευκαιρία επικοινωνίας, λατρείας, οικονομικής συναλλαγής και άθλησης.

Στην ομιλία της συνέδεσε τους λαϊκούς αγώνες που καθιερώθηκαν μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας με τη χριστιανική θρησκεία και τους Αγίους.

Αναφέρθηκε στα σύγχρονα πανηγύρια και μέσω αυτών στη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης και κατέληξε: «Στη λαϊκή λατρεία η αρχική σημασία της ιερότητας των αγώνων έχει ενσωματωθεί και διασωθεί μέσα από τα αγωνίσματα στο πλαίσιο των ιερών πανηγύρεων.

Κι επειδή η Ιστορία διδάσκει πως ο χρόνος και οι τρόποι των ανθρώπων παραπέμπουν σε σχήμα κυκλικό, περιμένουμε ξανά την άνθηση του πνεύματος των πανελληνίων αγώνων, για ένα κλωνάρι ελιάς, για ένα μοναχικό κλωνάρι δάφνης… «Να επαναφέρουμε, όπως οραματίστηκε ο Σικελιανός και η Εύα Πάλμερ, το Πνεύμα των Αγώνων από το βιομηχανικό επίπεδο, όπου έχει καταπέσει, στο επίπεδο της πλήρους ηθικής αυθορμησίας απ' όπου έχει αναχωρήσει», χωρίς «τη νοσταλγικήν αποκατάσταση ενός μεγάλου αισθητικού κεφαλαίου» αλλά «τη δημιουργία ενός γνήσιου πλαισίου, που να επιτρέπει ευθύς αμέσως τη συνθετική μεταφορά, σ’ ένα κοινό πνευματικό επίπεδο πανανθρώπινων προβληματισμών»."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου