Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Τιμήθηκε στην Καρδαμύλη η επέτειος εξέγερσης των Μανιατών το 1821.!!!

                                          ΖΗΤΩ Η ΕΝΔΟΞΗ ΜΑΝΗ.!!!

Για ακόμα μία χρονιά ο Δήμος Δυτικής Μάνης γιόρτασε, σήμερα Σάββατο, στην Καρδαμύλη, την επέτειο της εξέγερσης των Μανιατών το 1821. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το μεσημέρι, με την άφιξη στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας της Καρδαμύλης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ακολουθούμενη απο τη σημαία των Μανιατών και των ιππέων, Καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας, τέλεση τρισάγιου στη μνήμη των ηρώων και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, τον εκπρόσωπο Εθνικής Αντίστασης, τους απογόνους της οικογένειας Μούρτζινου – Τρουπάκη, από Μανιάτικους συλλόγους και από σχολεία της περιοχής.

Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου. Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι μετέβηκαν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των Μούρτζινων – Τρουπάκηδων, στην παλαιά Καρδαμύλη, όπου ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος εκφώνησε το πανηγυρικό της ημέρας.

Στη συνέχεια αναγνώστηκε το Προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του ’21 και ακολούθησε η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασής τους.

Στην αναπαράσταση -που επιμελήθηκε ο Βασίλης Φλώρος- έλαβαν μέρος ερασιτέχνες ηθοποιοί, μέλη του Συλλόγου Νεδουσαίων, του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας και η Ευτυχία Δημητρακοπούλου. Στη συνέχεια, η Ουρανία Μούρτζινου απήγγειλε ένα ποίημα του Μανιάτη ποιητή-λογοτέχνη και προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών Νίκου Ταβουλάρη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας και τον Χορευτικό Ομιλο «Λεύκιππος», καθώς και με την παράθεση μικρής δεξίωσης στο Δημαρχείο.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Δυτικής και Ανατολικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας και Πέτρος Ανδρεάκος αντίστοιχα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Σ. Στασινόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ν. Νικολάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γ. Πουλοκέφαλος, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού υποναύαρχος Π. Παστουσέας, ο διοικητής της 120 ΠΕΑ σμήναρχος Γ. Δημακογιάννης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας πύραρχος Κ. Κυριακουλέας, αντιπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ενωσης Απανταχού Μανιατών Σ. Μπαζάκος και οι πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών Μανιάτικων συλλόγων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και πολύς κόσμος.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, η Φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης, ο Χορευτικός Ομιλος «Λεύκιππος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυροπηγίου «Ζαρνάτα», ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Νεδουσαίων, όπως επίσης μαθητές και μαθήτριες απο το Δημοτικό Σχολείο Δυτικής Μάνης «Παναγιώτης Φωτέας», το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καρδαμύλης.

πηγή:  http://maniatika.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου