Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου (όλο το πρόγραμμα εδώ)

Περισσότερα από 50 δημόσια μουσεία, σχεδόν 30 αρχαιολογικοί χώροι και πολλοί ιδιωτικοί χώροι Τέχνης, συμμετέχουν με πλήθος εκθέσεων, ημερίδων, διαλέξεων, θεματικών ξεναγήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών εκδηλώσεων κ.α. στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων καθιέρωσε από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, επιλέγεται ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», ενώ τιμώμενο μουσείο είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωτερίου στην Τεχνόπολη. Tην ημέρα του εορτασμού, Δευτέρα 18 Μαΐου, όλα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοικτοί με ελεύθερη είσοδο, σύμφωνα με το ισχύον ωράριό τους.

Το τιμώμενο μουσείο για φέτος, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, διοργανώνει μέχρι τις 24 Μαΐου, πλήθος εκδηλώσεων, με δράσεις, μουσική, εκθέσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Ανάμεσα στις δράσεις του είναι και η προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το Γκάζι» (1967) του Δ. Σταύρακα, η έκθεση παιδικής ζωγραφικής «Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους», αλλά και πλήθος συζητήσεων, ξεναγήσεων, δραματοποιημένων παραμυθιών, εργαστηρίων ζωγραφικής, κ.α.

Παράλληλα, ο «Ελληνικός Κόσμος» συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 17 Μαΐου, με δωρεάν είσοδο στην έκθεση «Toy Stories», με σπάνια και πολύτιμα παιχνίδια απ’ όλο τον κόσμο. Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου, με δωρεάν εικαστικά εργαστήρια για μικρούς καλλιτέχνες με τις οικογένειές τους, εμπνευσμένα από το τιμώμενο για φέτος Μουσείο Φωταερίου.

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το Κέντρο ΓΑΙΑ, ανοίγουν τις πύλες τους την Κυριακή 17 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Οι μόνιμες εκθέσεις του θα είναι ανοιχτές για μια περιήγηση στα εξωτικά θηλαστικά, τα ταξιδιάρικα πτηνά, τα μαγευτικά κοχύλια, τα περίεργα έντομα και τα ποικιλόμορφα πετρώματα.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη σειρά του, γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Κυριακή 17 Μαΐου, με αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά εργαστήρια, αλλά και με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του τη Δευτέρα 18 Μαΐου και δημόσια συζήτηση με τίτλο «Παρόν και μέλλον των αρχαιολογικών μουσείων».

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει και αυτό στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, με μια σειρά δράσεων, το Σάββατο 16, την Κυριακή 17 και τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Μια συναυλία με το συγκρότημα Ρομά μουσικών SAM ROMA, εκπαιδευτικά προγράμματα, θεματικές διαδρομές και ξεναγήσεις στη μόνιμη έκθεση από τους επιμελητές του μουσείου είναι μερικές από αυτές.

Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη, διοργανώνει με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2015, την Κυριακή 17 Μαΐου ξενάγηση στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων από τον καθηγητή κ. Λάμπρο Λιάβα και Μουσική εκδήλωση στον κήπο του Μουσείου, αλλά και ξεναγήσεις από την Επιμελήτρια του Μουσείου κ. Χρύσα Κουλουράκη τη Δευτέρα 18 του μηνός.

Στις 17, 18 και 19 Μαΐου γιορτάζουν ξεχωριστά τα μουσεία Μπενάκη. Την Κυριακή 17 Μαΐου το Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς, στήνει μια ολοήμερη γιορτή για όλους με ξεναγήσεις στις εκθέσεις, προγράμματα για παιδιά και 240 τίτλους βιβλίων με έκπτωση 50% και 70% στο 3o BAZAAR που πραγματοποιείται για μία ακόμα χρονιά. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Pepper 96,6 θα εκπέμπει ζωντανά από τις 13:00 μέχρι τις 17:00 από τους χώρους του Μουσείου, συμβάλλοντας στη γιορτινή ατμόσφαιρα με τις μουσικές του επιλογές. Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις θα είναι δωρεάν. Τη Δευτέρα 18 Μαΐου το Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο ανοίγει τις πόρτες του με δωρεάν είσοδο, προσκαλώντας τους φίλους του να ανακαλύψουν μέσα από τις συλλογές του τον ελληνικό πολιτισμό στη γεωγραφική και χρονική του ευρύτητα, ενώ την Τρίτη 19 Μαΐου, το μουσείο τιμά το Εθνογραφικό Μουσείο Θράκης.

Τέλος, το Σάββατο 16 Μαΐου, το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει στον εορτασμό
της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων και από τις 9 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Και το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Σάββατο 16 Μαΐου αλλά και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων την Δευτέρα 18 Μαΐου με μια βραδινή θεματική παρουσίαση, συναυλία με τζαζ μουσική, και θεματικές παρουσιάσεις τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Τη Δευτέρα το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο.
social

Διευθύνσεις:
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ
Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1 , Γκάζι



ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΑΙΑ
Αλκιβιάδου 103 , Πειραιάς , 210-4133174

ΓΚΑΛΕΡΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Νεοφύτου Δούκα 4 , Κολωνάκι , 210-7228321-3

ΜΟΥΣΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Βασιλίσσης Σοφίας 22 , Κολωνάκι , 210-7211027

ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Κυδαθηναίων 17 , Πλάκα , 210-3229031

ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας , Κολωνάκι , 210-3671000

ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου , Κέντρο , 210-3453111

ΜΟΥΣΕΙΑ ΊΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Λεωφόρος Συγγρού 387 , Παλαιό Φάληρο , 210-9469600

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15 , Ακρόπολη , 210-9000900

Πηγή: http://www.clickatlife.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου