Οι γυναίκες πάντα πρωτοστατούσαν, ως επαναστάτριες και καινοτόμοι της εποχής τους. Αν σήμερα μπουν περισσότερες γυναίκες στην ψηφιακή Οικονομία, θα προσθέσουν €9 δις επιπλέον στο ετήσιο ΑΕΠ της ΕΕ.
Γράφει ο Τάσος Παγκάκης
Στους 100 app developers της Ευρώπης, μόλις 9 είναι γυναίκες και στις 100 πτυχιούχους γυναίκες μόλις 29 από αυτές παίρνουν τεχνική κατεύθυνση. Photo Credit: ICT Pictures
Στις 24 Απριλίου 2014 γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα-πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Women in ICT», για τέταρτη χρονιά. Με τον αριθμό των κοριτσιών σχολείων που επιλέγουν να σπουδάσουν κλάδους της τεχνολογίας, να μειώνεται όλο και περισσότερο, τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να αντιστρέψουν την παγιωμένη και λανθασμένη αντίληψη «γίνε παιδαγωγός, αφού είσαι γυναίκα»!
Στις 24 Απριλίου 2014 γιορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα-πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «Women in ICT», για τέταρτη χρονιά. Με τον αριθμό των κοριτσιών σχολείων που επιλέγουν να σπουδάσουν κλάδους της τεχνολογίας, να μειώνεται όλο και περισσότερο, τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να αντιστρέψουν την παγιωμένη και λανθασμένη αντίληψη «γίνε παιδαγωγός, αφού είσαι γυναίκα»!
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, προσπαθεί να προωθήσει την ευρυζωνικότητα παντού και να ενημερώσει τα νεαρά κορίτσια των σχολείων ότι η σταδιοδρομία στην τεχνολογία μπορεί να τους φέρει περισσότερες και πλουσιότερες ευκαιρίες καριέρας.
Στους 100 app developers της Ευρώπης, μόλις 9 είναι γυναίκες και στις 100 πτυχιούχους γυναίκες μόλις 29 από αυτές παίρνουν τεχνική κατεύθυνση. Η Ευρωπαία Επίτροπος Neelie Kroes προσπαθεί σχεδόν μόνη της να φέρει τις γυναίκες στο προσκήνιο «My motto, my dream, my bumper sticker is to get every European Digital and my ambition is to get more women into ICT».
Στο 4ο έτος της πρωτοβουλίας, 100 χώρες πραγματοποίησαν εκδηλώσεις από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και τις ΜΚΟ. Κάθε χρόνο 200.000 κορίτσια ενημερώνονται, επισκέπτονται εταιρείες τεχνολογίας, χώρους εργασίας και μαθαίνουν ποια πανεπιστημιακά προγράμματα μπορούν να ακολουθήσουν βάσει των διεθνών τάσεων (δείτε φωτογραφίες Flickr, επισκεφθείτε τη σελίδα Facebook και το Digital Showcase).
Στους 100 app developers της Ευρώπης, μόλις 9 είναι γυναίκες και στις 100 πτυχιούχους γυναίκες μόλις 29 από αυτές παίρνουν τεχνική κατεύθυνση.
Μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Οκτώβριο 2013, τιτλοφορούμενη «Ενεργές γυναίκες στην αγορά ICT» , αποδεικνύει ότι, αν έμπαιναν περισσότερες γυναίκες ειδικευμένες στην ψηφιακή οικονομία, θα δημιουργούσαν ετησίως €9 δις επιπλέον στο ΑΕΠ της ΕΕ!
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών προσπαθεί να προωθήσει την ευρυζωνικότητα παντού και να ενημερώσει τα νέα κορίτσια των σχολείων ότι η σταδιοδρομία στην τεχνολογία μπορεί να τους φέρει περισσότερες και πλουσιότερες ευκαιρίες καριέρας. Photo Credit: ICT Pictures
Λίγα στοιχεία: Μόνο το 30% από τα περίπου 7 εκατ. εργαζομένων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT) είναι γυναίκες. Δεν υπάρχει επαρκής εκπροσώπησή τους σε κανένα επίπεδο στο χώρο αυτό, ειδικά σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Ο τομέας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς, δημιουργώντας περίπου 120.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Λόγω των διαφοροποιήσεων στις απαιτήσεις και τις δεξιότητες -και παρά την εκτόξευση της ανεργίας- ίσως υπάρξει έλλειψη 900.000 καταρτισμένων υπαλλήλων στον τομέα αυτό το 2020.
Η ιστορία το έχει αποδείξει. Οι γυναίκες πάντα πρωτοστατούσαν, ως επαναστάτριες και καινοτόμοι της εποχής τους, απλώς πέρασαν χρόνια καλής ζωής και ξεχάσαμε. Η μαθηματικός και φιλόσοφος Υπατία, η οποία έζησε στην Αλεξάνδρεια στα μέσα του 4ου αι. μ.Χ., εκτός από φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος, κατείχε και την προεδρία της Νεοπλατωνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας και ήταν ένα άτομο άξιο σεβασμού, το οποίο ασκούσε επιρροή στους σημαντικούς άρχοντες της Αλεξάνδρειας, αλλά και της Μεσογείου.
Η μαθηματικός και φιλόσοφος Υπατία, που έζησε στα μέσα του 4ου αι. μ.Χ., εκτός από φιλόσοφος, μαθηματικός και αστρονόμος, κατείχε και την προεδρία της Νεοπλατωνικής Σχολής της Αλεξάνδρειας.
Η Augusta Ada King, κόμισσα του Lovelace, ήταν η Αγγλίδα μαθηματικός, της οποίας η εργασία οδήγησε στον πρώτο μηχανικό υπολογιστή, την ονομαζόμενη Αναλυτική Μηχανή. Και, τέλος, πως να ξεχάσουμε ότι το 1946 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ οι 6 προγραμματιστές του ENIAC, του πρώτου προγραμματιζόμενου υπολογιστή, ήταν γυναίκες (Kathleen McNulty, Mauchly Antonelli, Jean Jennings Bartik, Frances Synder Holber, Marlyn Wescoff Meltzer, Frances Bilas Spence and Ruth Lichterman Teitelbaum) και έφεραν σε πέρας το πιο απαιτητικό έργο του Αμερικανικού στρατού!
Ίσως και να μην ακούσουμε ποτέ γι’ αυτό το θέμα από γυναίκες-πολιτικούς, πανεπιστημιακούς καθηγητές (μη χαλάσει η ισορροπία θέσεων στο ίδρυμα), ούτε από μέσα ενημέρωσης ούτε στα social media. Ίσως, δυστυχώς….
O Τάσος Παγκάκης είναι στέλεχος επιχειρήσεων από το 1988
Πηγή : Andro.gr
Πηγή : Andro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου