Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ,,, προεκλογική φούσκα .!!!

Μία προς μία αποκαλύπτονται οι αδικίες του υπουργείου Οικονομικών για το κοινωνικό μέρισμα.

Μπορεί από την Πέμπτη να άνοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων στην ιστοσελίδα του υπουργείου (www.gsis.gr) όμως η πολιτεία φρόντισε να αποκλείσει περισσότερους ανέργους, βάζοντας κρυμμένες παγίδες μέσα στα κριτήρια χορήγησης του βοηθήματος.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση, οι άνεργοι που έχουν δικό τους σπίτι ή νοικιάζουν κινδυνεύουν να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα λόγω των τεκμηρίων. Οι άνεργοι που φιλοξενούνται από συγγενικά ή άλλα πρόσωπα και όσοι δηλώνονται ως προστατευόμενα μέλη εξαιρούνται από το κοινωνικό μέρισμα.

Δηλαδή, το κοινωνικό μέρισμα για τους περισσότερους ανέργους αποδεικνύεται ότι είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Ας δούμε αναλυτικότερα τις περιπτώσεις:

'Ανεργοι που φιλοξενούνται: Χιλιάδες άνεργοι, νέοι που βρέθηκαν χωρίς κανένα εισόδημα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο πατρικό τους σπίτι. Δηλώνουν δε στην Εφορία ότι είναι φιλοξενούμενοι των γονιών τους. Αυτοί δεν θα λάβουν τα 500 ευρώ. Το μόνο που θα λάβει η οικογένεια, ανάλογα βέβαια με το εισόδημα, θα είναι τα 167 ευρώ που δικαιούται για κάθε ενήλικα προστατευόμενο μέλος! Με απλά λόγια, ένας πολίτης με ένα μικρό εισόδημα έχει δικαίωμα στο μέρισμα, αλλά ένας άνεργος που δεν έχει κανένα εισόδημα αλλά τον ζουν οι γονείς του δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ!

'Aνεργοι που δηλώνονται ως προστατευόμενα τέκνα: Οι συγκεκριμένοι άνεργοι, νέοι 18 ετών, που δεν μπορούν να βρουν εργασία εγγράφονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ αλλά χάνουν το επίδομα! Και αυτό γιατί εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των γονιών τους ως προστατευόμενα τέκνα. Βέβαια, από την άλλη, το «αποδεκτό» εισόδημα των γονέων προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Μακροχρόνια άνεργοι χωρίς εισόδημα, με ακίνητο και Ι.Χ. κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός». Κι αυτό γιατί για τη χορήγηση του επιδόματος λαμβάνεται υπόψιν και το τεκμαρτό εισόδημα! Ο άγαμος δικαιούχος θα πρέπει να είχε δηλώσει το 2012 πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Ας πάρουμε την περίπτωση ανέργου, χωρίς εισόδημα, που έχει ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. από το 2009 και μένει σε ιδιόκτητη κατοικία 80 τ.μ στου Γκύζη. Το εισόδημά του για το επίδομα θα υπολογιστεί τεκμαρτά, ως εξής:

1. Τεκμήριο ιδιοκατοίκησης: 3.200 ευρώ.
2. Τεκμήριο αυτοκινήτου: 5.800 ευρώ.
3. Τεκμήριο διαβίωσης: 3.000 ευρώ.
4. Εισόδημα με βάση τα τεκμήρια: 12.000 ευρώ.
5. Εισοδηματικό όριο για το μέρισμα: 6.000 ευρώ.
Αρα, δεν παίρνει το επίδομα.
Τον ίδιο κίνδυνο έχουν και οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Το ετήσιο εισόδημά τους φτάνει τα 5.040 ευρώ (επίδομα 360 ευρώ επί 14). Ομως, εάν φιλοξενείται από κάποιον συγγενή του ή έχει κάποια περιουσιακά στοιχεία, τότε, αυτομάτως, χάνει το βοήθημα των 500 ευρώ.
πηγή: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου