Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Η "Mπλέ Πανσέληνος" του Ιουλίου.!!!

Σύμφωνα με την σύγχρονη λαογραφία, όταν συμβαίνουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, τότε η δεύτερη είναι η «μπλε».

Όταν κάποιος λέει «μία φορά κατά τη Μπλε Πανσέληνο» εννοεί ότι κάτι συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Φέτος σημαίνει «το τέλος του Ιουλίου» και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή την 31η και τελευταία νύχτα του μήνα.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 2,5 χρόνια περίπου. Σπάνιο... 


Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι... το Σπάνιο και Μοναδικό...

Παλαιότερη αναφορά του όρου «μπλε φεγγάρι» καταγράφεται το 1524 μ.χ. σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο. Στο κείμενο αυτό σημειώνεται: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια». 


Στο πρωτότυπο κείμενο δε χρησιμοποιείται ο μεσαιωνικός όρος «belewe», που μεταφράζεται ως «μπλε», σημαίνει όμως και «προδοσία». Για το λόγο αυτό όταν το 18ο αιώνα κατά τη διάρκεια της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης του ημερολογίου, όπου «χάθηκαν» κάποιες μέρες, «χάθηκε» και ένα φεγγάρι, αυτό ονομάστηκε «το φεγγάρι της προδοσίας». 


Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου ή μίας πυρκαγιάς.


Ο όρος «μπλε φεγγάρι» έχει και μεταφορική σημασία, που υπογραμμίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. 

Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει σπάνια.

Βίντεο της ΝΑΣΑ για το φαινόμενο: https://t.reembed.com/2fkC592qBSFY2To69E0gzG-A

Κι αν αυτό το σπάνιο φαινόμενο συμβαίνει μία φορά κάθε δυόμιση χρόνια, εγώ θα σας ευχηθώ Αγαπημένοι μου Φίλοι και Αναγνώστες, η βραδιά της Μπλε αυτής Πανσελήνου να γραφτεί ως μία σπάνια και μοναδική στιγμή στο μπαούλο της ζωής σας... Απολαύστε την .!!!


η υπογράφουσα
Κουτσιλέου Κ. Μαργαρίτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου