Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Η Μαργαρίτα Κουτσιλέου γράφει στα “Υστερόγραφα”: Ο χρόνος κινείται εις βάρος της οικονομίας

Ένα ακόμη καυτό 48ωρο σε τούτο το “μακρύ” καλοκαίρι βιώνουν η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, με τον πρώτο κύκλο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των εταίρων/δανειστών μας.

Η χθεσινή αλλά και η σημερινή μέρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, σε ό,τι αφορά την έκβαση των διαβουλεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους μας.


Οι συναντήσεις θα κρίνουν εάν είναι εφικτή η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το νέο πακέτο διάσωσης ή εάν θα πρέπει να ακολουθήσουμε την λύση ενός δανείου/γέφυρας για την άμεση χρηματοδότηση.

Το αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών θα δείξει εάν η Ελλάδα και οι εταίροι/δανειστές μας κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως την ερχόμενη εβδομάδα για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας μας.

Εάν η επίτευξη συμφωνίας είναι εφικτή, τότε τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών θα επιδοθούν σε αγώνα δρόμου, για την σύνταξη του νέου μνημονίου που θα συνοδεύει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο χρόνος συνεχίζει να κινείται εις βάρος της Οικονομίας της Ελλάδας… αφού όλα έχουν σταματήσει… παγώσει… μηδενήσει…

Το νέο μνημόνιο θα πρέπει συντακτεί και να ψηφιστεί πριν τις 20 Αυγούστου από την Ελληνική βουλή, ώστε μέχρι τότε να έχει ήδη εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου για να κατορθώσει η Ελλάδα να αποπληρώσει το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα #ΕΚΤ.

Παρακολουθώντας στενά τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης και δανειστών/εταίρων μας και σημειώνοντας ότι δεν είμαι ειδικός (απλά παρατηρητής) εκφράζω έντονες αμφιβολίες για την ολοκλήρωση της τόσο απαιτητικής διαδικασίας (τεχνικής και όχι μόνον)… Παρόλα αυτά το εύχομαι και κάθε λογικός και νοήμων άνθρωπος, πολιτικός, δημοσιογράφος, πολίτης,,, το ίδιο θα πρέπει να εύχεται.

Ταυτόχρονα, στο πίσω μέρος του μυαλού μας δεν ξεχνάμε και την λύση του δανείου/γέφυρας στην Ελλάδα στην περίπτωση που το ιδεατό σενάριο διαπραγμάτευσης δεν ευοδωθεί.

Η απόσταση μεταξύ ημών και των εταίρων/δανειστών μας είναι ακόμη μεγάλη, αφού εκκρεμούν θέματα προς επίλυση όπως:

  • Φορολογία (αύξηση απο 13% σε 26% στους αγρότες & κατάργηση επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές παραγωγές, αύξηση φόρων στις εισπράξεις ενοικίων)
  • Αποκρατικοποιήσεις (νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, με στόχο να αντληθούν έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών)
  • Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)
  • Ασφαλιστικό (κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αυξάνοντας σταδιακά τα έτη συνταξιοδότησης ως και 17 χρόνια χωρίς να επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 30 Ιουνίου 2015)
  • Εργασιακό (κατά το Ευρωπαικό Επίπεδο και προστίθεται στην ομάδα διαβουλεύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων)

Ίδωμεν…

η υπογράφουσα 
Κουτσιλέου Κ. Μαργαρίτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου