Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών.

Η «unisef» ξεκίνησε κοινή προσπάθεια με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας σε φτωχές χώρες του πλανήτη, με στόχο τον τερματισμό της εργασίας παιδιών σε ορυχεία και λατομεία και την εγγραφή τους σε σχολεία.


Η σημερινή μέρα είναι επίσης αφιερωμένη στα παιδιά της Αφρικανικής ηπείρου, λόγω του ότι η πλειοψηφία τους εργάζεται συνήθως από πολύ μικρή ηλικία και -μάλιστα- κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ' ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.


Όλα τα παιδιά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου έχουν δικαίωμα να ζήσουν και να απολαύσουν στο έπακρο την παιδική τους ηλικία.

Όλα τα παιδιά σε όλο τον κόσμο ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα στην υγεία, στην εκπαίδευση, και σε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον το οποίο να μπορεί να τους παράσχει τα προς το ζην.

Κανένα παιδί στον κόσμο δεν πρέπει να αναγκάζεται να εργασθεί είτε παράλληλα με τις σπουδές του, είτε σταματώντας τες από μικρή ηλικία.

Όταν ένα παιδί σε αυτήν την τόσο τρυφερή ηλικία αναγκάζεται να σταματήσει την εκπαίδευση του και ξεκινά να δουλεύει, η ψυχική του υγεία διαταράσσεται, ενίοτε και η σωματική αφού σε πολλές περιπτώσεις, οι εργασιακές συνθήκες είναι απάνθρωπες. Από την άλλη μεριά, παύει να έχει ισότιμες ευκαιρίες για ένα καλό μέλλον, μιας και η έλλειψη σπουδών, του στερεί μακροπρόθεσμα και τη δυνατότητα διεκδίκησης ενός γενικά καλού επιπέδου ζωής.

Σε συλλογικό επίπεδο, η σημερινή ημέρα θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για τις κυβερνήσεις όλων των κρατών ώστε να λάβουν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα πάταξης του φαινομένου, καθώς και προληπτικά μέτρα εξάπλωσής του και προστασίας των ευαίσθητων αυτών ψυχών.

Σε ατομικό επίπεδο, μπορούμε πολύ απλά όταν έρχεται κάτι τέτοιο στην αντίληψη μας να καταγγέλλουμε το περιστατικό στις αρμόδιες αρχές. 


Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να απολαύσει την παιδική του ηλικία .!!!

ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΑΝ ΠΑΙΔΙ .!!!


η υπογράφουσα
Κουτσιλέου Κ. Μαργαρίτα







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου